Het effect van bewegen op afvallen

Het effect van bewegen op afvallen

Ik kreeg de vraag of het klopt dat 70 tot 80% van je gewichtsverlies komt door beter eten en slechts 30 tot 20% door meer te bewegen. Dat geldt inderdaad voor de meeste mensen die willen afvallen. In deze blog licht ik het toe.

1 kilo = 7.000 calorieën

Mijn “Fitbit” heeft mij goede inzichten geven. Dit horloge meet mijn activiteiten. De gegevens zijn gekoppeld aan mijn mobiele telefoon en een app. Ik zie hoeveel energie ik per dag verbruik. Op een inactieve dag, bijvoorbeeld werkend achter de computer, verbrand ik zo’n 1.950 calorieën. Op een zeer intensieve dag kom ik maximaal tot zo’n 3.350 calorieën. Dit is een delta van maar liefst 1.400 calorieën. Om 1 kilo af te vallen is het uitgangspunt om 7.000 calorieën meer te verbranden dan je inneemt.

Tijd om 4 uur te zwemmen?

Als ik ervoor zou kiezen om op die actieve dag een zak chips van 250 gram leeg te snacken, dan is het voordeel meteen weg. En stel dat ik die zak chips zou eten op mijn inactieve dag? Om de extra 1.400 calorieën überhaupt te compenseren zou ik zo’n 4 uur moeten zwemmen. Nu ben ik dol op zwemmen, maar dat red ik zelfs niet. Je ziet dus dat het effect van gezonde keuzes op gewichtsverlies veel gemakkelijker te bereiken zijn. Dit is geen pleidooi om niet te bewegen! In Nederland wordt het advies gehanteerd om minimaal 2,5 uur per week te sporten voor een goede gezondheid. Dus ga bewegen en kies voor iets wat je echt leuk vindt èn zonder moeite kan volhouden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *